Kijkwoning Nevele

Kijkwoning Nevele Kijkwoning Nevele Kijkwoning Nevele Kijkwoning Nevele Kijkwoning Nevele Kijkwoning Nevele Kijkwoning Nevele

The making of

Op het traject Brussel-Oostende, te midden van een lappendeken bestaande uit akkers, bos en weilanden, kleine en middelgrote boerderijen, stond een verkrotte hoevewoning, die een vereenzaamde en onopvallende indruk naliet, doch uitzonderlijk was gelegen langs de E40 qua visibiliteit en bereikbaarheid zowel vanuit West- en Oost-Vlaanderen. 

Het Lapeirre team sloeg de handen in mekaar met architectenbureau Denc! Studio, een pionier op het vlak van energiezuinig bouwen om een droomwoning te ontwerpen die vooral hedendaagse warmte en authenticiteit moest uitstralen op een duurzame manier.  

Patrick Lapeirre: "Omdat een kijkwoning zich als een echte ‘eye catcher’ wil opstellen, maar tegelijkertijd moet rekening houden met de bestaande omgeving, de stedenbouwkundige voorschriften en de huidige energienorm, werd gekozen om de oude hoeve af te breken en een nieuwe woning te ontwerpen. We volgden hierbij het voorbeeld van de bestaande bebouwing, één bouwlaag onder een hellend dak; een moderne, frisse hoevewoning.

Het ontwerp

Op het gelijkvloers wordt geopteerd voor een open plan. Een box in box principe: technische ruimtes in een centraal gesloten volume met ingewerkte trap en bureel waarrond leef- en slaapruimtes worden georganiseerd.

De woning wordt opgevat als een meegroeiwoning, slaapkamer en badkamer bevinden zich op het gelijkvloers. Hierdoor ontstaat er vrij spel om de verdieping in te richten. Deze laatste is ondanks de beperkte hoogte onder het hellende dak, toch zeer licht en ruimtelijk door de toevoeging van vides en daklichten.

Het balkvormig volume wordt uitgevoerd in een wit gekaleide gevelsteen, zwarte aluminium ramen en hellend dak in roodbruin getinte tegelpannen met ingewerkte koperen goot in het hellend vlak. Alle materialen geven de woning haar vertrouwde uitstraling en vormgeving, met een duidelijke knipoog naar het verleden.

Het energieconcept

Bij het ontwerp van de woning werd bewust gekozen om extra aandacht te besteden aan het energieconcept. Hierbij werden een aantal energiezuinige maatregelen getroffen om het energieverbruik sterk te reduceren.

Bij de bouw van een energiezuinige woning wordt naast de beperking van het energieverbruik tevens getracht om de nog nodige energiebehoefte zo duurzaam mogelijk te produceren.

Een slim domoticasysteem dat tegelijk flexibel en uitbreidbaar is maakt het geheel af.  Van een alles aan/alles uit knop, tot het creëren van sferen en aansturen van verwarming op afstand, alles is mogelijk.

Door aandacht te schenken aan een verfijnde detaillering, een weloverwogen materiaalkeuze en een vooruitstrevend energieconcept, ontstaat een woning die zich onderscheidt door haar evenwichtige architecturale vorm en zich net daardoor, zonder bombast, als een ware ‘eye catcher’ opstelt in haar omgeving.

 

Stuur me het inspiratieboek
Stuur me de nieuwsbrief