Een nieuwbouw als enige juiste optie

Rekening houdende met de stijgende energieprijzen en de strengere eisen bij bestaande woningen, loont het vandaag de moeite om de voordelen van een nieuwbouw van naderbij te bekijken. Met een nieuwbouw woon je immers duurzamer én comfortabeler.

Een nieuwbouw betekent uiteraard een forse investering. Toch is het verschil in budget voor een bestaande woning die grondig én energiezuinig moet gerenoveerd worden, niet zo groot meer. Dat komt omdat de bestaande huizenmarkt de afgelopen periode een grote prijsstijging kende. Een nieuwe woning is duurzaam, en verbruikt praktisch geen energie. Zo win je enorm op je energiefactuur. Los van dit voordeel ervaar je met een kwaliteitsvolle nieuwbouw hedendaags comfort, en hoef je je de eerste jaren geen zorgen te maken over mogelijke kosten. 

Feit is wel dat bouwgronden moeilijk te vinden zijn, en dat energieverslindende oude woningen veelal niet te redden vallen. Denk daarom ook aan de mogelijkheid om een oude woning, die bijzonder moeilijk energetisch te renoveren is, te slopen. De sloop- en heropbouwmaatregel is nu verlengd tot einde 2023. Dat betekent dat je een nieuwe woning aan 6 procent BTW kan bouwen als het gaat om je enige eigen woning, een besparing van 15 procent tov 21 procent BTW.

De bouwsector verwacht geen onmiddellijke daling van de bouwkost, wat vooral te wijten is aan de stijging van de materiaalprijzen in combinatie met de hogere loonkost.

Laat je ondanks dit alles er niet van weerhouden om nu al te bouwen. Ga voor een goede begeleiding en voor betrouwbare aannemers. Bouw je met een totaalaannemer en val je onder de Woningbouwwet (Wet Breyne), dan moet de aannemer een vaste prijs geven die hij kan linken aan een controleerbare bouwindex. Wanneer de prijzen dan toch zouden dalen, daalt jouw oorspronkelijke offerte mee. Zo ben je ook hierin gerustgesteld.
Een advies voor jonge starters voor wie bouwen vandaag helemaal onbetaalbaar blijkt te zijn: zet in een op duurzame woning, maar werk ze nog niet meteen af. De warmtepomp, het maatwerkmeubilair en een aangelegde tuin kunnen heus wel even wachten.

Een nieuwbouw als enige juiste optie