Afbraak en heropbouw

Nieuwbouw aan 6% BTW of slooppremie en heropbouw?  Het kan: Wie een gebouw afbreekt om een nieuwe te bouwen heeft recht op 6% BTW ipv de gebruikelijke 21%.

1) Afbraak en nieuwbouw in 1 van de 32 centrumsteden à 6 %

 In 32 verschillende steden in ons land bestond deze regel al.  Voorwaarde is dat de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeurt én de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. In Vlaanderen geldt dat tarief voor de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.

2) Uitbreiding 6% BTW regel voor heel België mits extra voorwaarden

De bestaande maatregel werd uitgebreid naar heel België vanaf 01/01/2021 en werd verlengd tot 31/12/2023.  Hieraan zijn wel een aantal extra voorwaarden gekoppeld wanneer je niet bouwt in 1 van de  32 centrumsteden:

 • De heropgebouwde woning moet je enige, eigen woning zijn die hoofdzakelijk als hoofdverblijfplaats wordt aangewend en waar je voor minimum 5 jaar moet gedomicilieerd zijn
 • De totale bewoonbare oppervlakte mag niet groter dan 200m² zijn,
  • op basis van de antwoorden op de website van de FOD Financiën wordt de 200m² als volgt berekend:
   • Er wordt rekening gehouden met de binnenmaten (tussen de muren)
   • Badkamer, garage, gang, berging, trappenhal, niet bewoonbare zolder of kelder worden niet meegerekend in de 200m²
   • Ook enkel ruimtes groter dan 4m² of met een minimum hoogte van 2m zouden worden meegeteld

Opgelet: de datum van vergunning is hier niet bepalend bij het BTW tarief, wel wanneer je effectief kan factureren.  Dus stel je beslissingen niet uit en kom langs om je bouwproject uit te werken zodat we kunnen opleveren aan 6 % BTW vóór 31/12/2023.   Dit is een extra budget van 15 % om te bouwen :)

Gedetailleerde info en hoe je dit moet aanvragen vind je terug op https://financien.belgium.be/nl/particulieren/woning/bouwen/afbraak-wederopbouw/nieuwe-maatregel

3) Slooppremie

Heb je geen recht op het BTW tarief van 6%, dan kan je in aanmerking komen voor de Vlaamse slooppremie van 10.000 euro bij afbraak en heropbouw.

De premie is beschikbaar voor alle projecten met vergunningen aangevraagd door natuurlijke personen en in volle eigendom vanaf 1/01/2021 tot 31/12/2023. Wanneer de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw afgeleverd wordt speelt geen rol, aangezien dit in de ene gemeente sneller gebeurt dan in de andere. Eens de lokale overheid de vergunning heeft afgeleverd, controleert het Vlaamse Energie-Agentschap (VEA) het dossier en volgt de uitbetaling. Nadien volgt nog een controle of de sloop en heropbouw effectief zijn uitgevoerd. Vanaf 01/01/2023 moet je een E-peil halen van E24 ipv E30 om in aanmerking te kopen voor deze premie.

Meer info op https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/premies-en-belastingvoordelen/sloop-en-heropbouwpremie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf verder op de hoogte

Afbraak en heropbouw