Tips om je huis te beschermen tijdens de winter
- Maak dakgoten en afvoerpijpen vrij die verstopt kunnen raken door afgevallen bladeren. Roosters of filters voorkomen dat de bladeren in de afvoerleidingen terechtkomen.
- Laat je verwarmingsinstallatie controleren en onderhouden door een erkende vakman. Het onderhoud van een installatie op stookolie is jaarlijks verplicht. Voor installaties op gas is de reglementering per gewest ingedeeld: het onderhoud moet om de 2 jaar gebeuren in Vlaanderen en om de 3 jaar als je in Brussel of in Wallonië woont.
- Controleer hoeveel stookolie je nog hebt zodat je tijdig een bestelling kunt plaatsen.
- Zijn de radiatoren al ontlucht? Ze warmen daarna niet enkel sneller op, ze zorgen ook voor een hoger rendement.
- Zorg ervoor dat de temperatuur in je woning nooit zakt onder de 16°, zo vermijd je condens op ramen en glazen buitendeuren. Hou dag en nacht eenzelfde temperatuur aan.
-> Bij temperaturen onder of nabij 0° is aangeraden je binnendeuren van onverwarmde ruimten, waar zich leidingen bevinden open te houden
- Controleer de toestand van de rook- of CO-melders (koolstofmonoxide) en kijk na of de batterijen niet vervangen moeten worden.
- Heeft je woning een schoorsteen en werd deze nog niet geveegd? Een vuile schoorsteen betekent een hoger energieverbruik en een groter kans op brand- en co-vergiftiging. Bovendien is een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht.
- Buitenkraantjes sluit je best af door de kraantoevoer binnen dicht te draaien, ook al zijn ze vorstvrij! Bij heel strenge vorst doe je er goed aan isolerend materiaal rond het kraantje te doen.
- Voeg eventueel antivries toe aan de collectorvloeistof van je zonnecollector. Water zet gemiddeld 9% uit bij bevriezing en kan de leidingen doen knappen. Bij zonneboilers met terugloopsysteem en circulatiepomp is dit niet nodig omdat deze bij onvoldoende buitentemperatuur automatisch leeglopen in het terugloopvat.
- Verlucht je woning regelmatig, ook bij koud weer. Een woning waarin de lucht regelmatig ververst wordt, is beter voor de gezondheid. Het is ook gemakkelijker om een huis te verwarmen waarin de lucht zuiver en minder vochtig is. Open elke dag een venster gedurende enkele minuten om verse lucht binnen te laten. (Ook als het geen winter is.)
- Zorg dat je over een kleine voorraad (strooi)zout beschikt om de toegang tot het huis (en het voetpad) vrij te maken indien je verrast wordt door de eerste sneeuwval.
- Sneeuw op je zonnepanelen? Wanneer er een klein stuk vrij is en de winterzon straalt dan zal je zien dat de zonnepanelen over het algemeen zelf hun werk doen en dat ze binnen een aanzienbare tijd sneeuwvrij zijn.