Wat is een passiefhuis?

Een passiefhuis is een zeer energiezuinig gebouw dat het grootste deel van het jaar op kamertemperatuur blijft zonder actieve verwarming.

Vaak is er bijvoorbeeld enkel een kleine radiator of convector in de leefruimte of badkamer. Aangezien er bijna niet actief wordt verwarmd, spreekt men van een ‘passief’ gebouw of ‘passiefhuis’. De jaarlijkse energievraag voor ruimteverwarming en -koeling blijft beperkt tot 15 kWh/m². Dat stemt overeen met maar 1,5 m³ gas of 1,5 liter stookolie per m²!

Concreet dient men bij passief bouwen rekening te houden met vier belangrijke punten:

Stap 1: maximaal isoleren

Doorgaans is er zo’n 15 à 25 cm isolatie nodig in de vloer, 15 à 35 cm in de muren en 20 à 40 cm in het dak. De ramen bestaan uit drievoudige beglazing met speciaal schrijnwerk. Daardoor voel je geen koude-straling als je dicht bij het raam zit.

Stap 2: lekverliezen beperken

Is isolatie als een warme, wollen trui, dan is luchtdichtheid een windjack  die de woning beschermt tegen koude wind en tocht en verhindert dat de warmte verdwijnt door kieren en spleten. 

Stap 3: passieve warmtewinsten

Een passieve warmtewinst is de warmte die ‘gratis’ binnenkomt. Jouw lichaamswarmte of je elektrische apparaten geven bijvoorbeeld warmte af. 
De grootste passieve warmtewinst is afkomstig van de zon. De ramen vangen tijdens het stookseizoen juist meer warmte op van de zon, dan dat ze warmte verliezen.
Omgekeerd zorgt zonwering ervoor dat het niet te warm wordt tijdens de zonnigste dagen van het jaar.

Stap 4: luchtkwaliteit waarborgen door ventilatie

De ventilatie wordt continu mechanisch gestuurd door een balansventilatie, waardoor de luchtkwaliteit optimaal is. Ventilatie garandeert een gezonde luchttoevoer,
verlaagt het risico op condensatie of schimmelvorming én verhindert de verspreiding van geurtjes. Een extra voordeel is dat het grootste deel van de warmte van de binnen-lucht eenvoudig kan worden gerecupereerd via een warmtewisselaar.

Stap 5: hernieuwbare energie (optioneel)

Passief is een uitstekende basis voor een nul-energie gebouw. Doe daarbij  eerst wat je later moeilijk of niet kan verbeteren.
Volg dus eerst stap één tot vier, en kies dan voor zonnepanelen, zonneboilers of andere investeringen. Pas dan wordt hernieuwbare energie economisch zeer interessant.

Stap 6: efficiënte apparaten (aan te raden)

Hoewel efficiënte apparaten geen deel uitmaken van het passiefhuisconcept, is dit toch sterk aan te raden voor wie zijn energieverbruik wil verminderen. 
Kies dus voor huishoudapparaten met A+ label: hotfill (vaat)wasmachine, droogkast met warmtepomp, energiezuinige verlichting...

Bron www.pixii.be

 

Wat is een passiefhuis?