5 voordelen van een moderne woning met een plat dak

Moderne woningen met een plat dak beantwoorden in de eerste plaats aan de hedendaagse stijl waar mensen de dag van vandaag vaak naar op zoek zijn. De keuze voor een plat dak is dus eigenlijk vooral een kwestie van smaak. En over stijl en smaak valt nu eenmaal niet te discussiëren.

Zie je een moderne woning met plat dak te koop staan of wil je er zelf één bouwen? Wij sommen de voordelen even voor u op.

  1. Meer ruimte

Onder een plat dak kan je eender welke kamer inrichten, zonder rekening te hoeven houden met bijvoorbeeld schuine wanden. Bij een hellend dak is een kast in de hoek van de kamer plaatsen vaak een onmogelijke opdracht. Dankzij de rechte muren en plafonds bij een plat dak kan de ruimte dus optimaal benut worden.

  1. Lagere prijs

Moderne woningen met een plat dak zijn vaak goedkoper dan die met een hellend dak, deels doordat de plaatsing ervan minder arbeidsintensief is.  Een plat dak is dus niet alleen een streling voor het oog, maar is ook goed voor uw portemonnee.

Vergelijk je een woning met plat dak echter met een woning ‘onder dak’ (één bouwlaag en kamers onder dak), dan valt het prijsvoordeel weg.  Bij 2 volledige bouwlagen zijn er immers meer muren die ook hun kostprijs hebben.

Informeer wel vooraf even bij de stedenbouwkundige dienst of de stedenbouwkundige voorschriften een plat dak toelaten  op het perceel waarop je wil bouwen.

  1. Doelbewuste bekleding

Voor de afwerking van een plat dak zijn er verschillende mogelijkheden: oa EPDM of roofing (bitumen dakbanen). Qua kwaliteit en duurzaamheid zijn de verschillen minimaal. Het duidelijkste verschil is dat roofing iets goedkoper is dan EPDM en ook in de winter kan worden geplaatst. EPDM is dan weer flexibeler en rekbaarder dan roofing.

Opgelet: Kiest je voor een moderne woning met plat dak, dan een goede plaatsing cruciaal. De waterafvloeiing bij een plat dak is immers minder dan bij zijn hellende tegenhanger. Een correcte hellingsgraad in het zogenaamde 'hellingsbeton' is dus een must om te voorkomen dat water op het dak blijft staan. Ook de naden moeten zeer nauwkeurig afgewerkt worden om problemen te vermijden. Lapeirre zorgt hier voor een professionele opvolging van de verschillende onderaannemers.

  1. Betere isolatie

Vroeger hoorde je al eens waaien dat een plat dak moeilijker te isoleren valt en dat het snel opwarmt door zonlicht. Die verhalen kloppen al lang niet meer dankzij de huidige technieken. Zeg dus maar vaarwel tegen die sauna op de bovenste verdieping!

Bovendien houdt iedere architect waarmee wij samenwerken, nu al rekening met de BEN-normen. Elke nieuwbouwwoning moet in 2021 namelijk BEN zijn. Een moderne woning met plat dak BEN bouwen vraagt trouwens geen extra inspanningen op vlak van isolatie t.o.v. een huis met hellend dak.

  1. Ecologische touch

Een extra streepje groen voorzien? In een mum van tijd kan je het platte dak van je woning omtoveren tot een heuse daktuin of een fleurig dakterras, al dan niet met moestuin.  Overweeg je een groendak of terrastuin?  Bespreek dit op voorhand met ons, zo kunnen we de nodige voorzieningen treffen qua stabiliteit en uitvoeringsdetails, zodat je zich hier later geen zorgen over hoeft te maken..

Een plat dak is ook het ideale canvas voor zonnepanelen doordat je niet meer afhankelijk bent van de helling en oriëntatie van het dak. je kan nu dus makkelijk zelf energie opwekken. Met een extra opstaand muurtje zijn uw zonnepanelen trouwens onzichtbaar van op straat, zonder dat je inboet aan zonnewinsten. Ook voor al deze moderne extra's kan je natuurlijk bij Lapeirre terecht.

 

Het platte dak van uw woning onderhouden

Een plat dak is meer onderhevig aan uv-straling en zure regen dan de klassieke dakpan. Daardoor is het platte dak van uw woning gebaat bij een regelmatige controle. Check het dak 1 à 2 keer per jaar – na de herfst en na de winter – op blazen of scheuren. De onderhoudskosten kunnen dan wel iets hoger liggen, maar op die manier verlengt u de levensduur van uw dak.  Een pluspuntje is dat je op een plat dak veiliger je controle/onderhoud kan uitvoeren dan op een hellend dak.

Bent je helemaal overtuigd van een plat dak?

Ontdek hier onze moderne woningen met plat dak in onze referenties of onze moderne woningen met plat dak te koop in Roeselare, Geraardsbergen of Sint-Amandsberg.  Overtuigd?  Contacteer ons om je bouwplannen te bespreken. We helpen je graag om je droom werkelijkheid te maken!

 

5 voordelen van een moderne woning met een plat dak