Het wooncomfort van een passiefhuis

Droom je van een huis met een minimale energiekost en een maximaal wooncomfort? Dan is een passiefhuis zeker iets voor jou! Een passiefhuis is een zeer energiezuinige woning die het grootste deel van het jaar op kamertemperatuur blijft zonder actieve verwarming. Vaak is er bijvoorbeeld enkel een kleine radiator of convector in de leefruimte of badkamer. Aangezien er bijna niet actief wordt verwarmd, spreekt men van een ‘passief’ gebouw of ‘passiefhuis’. De jaarlijkse energievraag voor ruimteverwarming en -koeling blijft beperkt tot 15 kWh/m². Dat stemt overeen met maar 1,5 m³ gas of 1,5 liter stookolie per m²!

Concreet dien je bij passief bouwen dus rekening te houden met vier belangrijke punten:

Stap 1: maximaal isoleren
Een goede isolatie is zonder twijfel de beste investering bij zowel nieuwbouw als renovatie. Je bespaart op energieverbruik én op je energiefactuur. Doorgaans is er zo’n 15 à 25 cm isolatie nodig in de vloer, 15 à 35 cm in de muren en 20 à 40 cm in het dak. De ramen bestaan uit drievoudige beglazing met speciaal schrijnwerk. Daardoor voel je geen koudestraling als je dicht bij het raam zit.

Stap 2: lekverliezen beperken
Is isolatie als een warme, wollen trui, dan is luchtdichtheid een windjack  die de woning beschermt tegen koude wind en tocht en verhindert dat de warmte verdwijnt door kieren en spleten. Luchtdicht bouwen vraagt natuurlijk aandacht in de planning, uitvoering en controle van de bouwwerkzaamheden. De luchtdichtheid (n50) van een passiefwoning moet minder zijn dan 0,6 h-1.

Stap 3: passieve warmtewinsten
Een passieve warmtewinst is de warmte die ‘gratis’ binnenkomt. Jouw lichaamswarmte of je elektrische apparaten geven bijvoorbeeld warmte af. De grootste passieve warmtewinst is afkomstig van de zon. De ramen vangen tijdens het stookseizoen juist meer warmte op van de zon, dan dat ze warmte verliezen. Omgekeerd zorgt zonwering ervoor dat het niet te warm wordt tijdens de zonnigste dagen van het jaar.  In een passiefhuis mag er geen oververhitting zijn, of max 5% in het jaar mag de temperatuur > 25°C.

Stap 4: luchtkwaliteit waarborgen door ventilatie
De ventilatie wordt continu mechanisch gestuurd door een balansventilatie, waardoor de luchtkwaliteit optimaal is. Ventilatie garandeert een gezonde luchttoevoer, verlaagt het risico op condensatie of schimmelvorming én verhindert de verspreiding van geurtjes. Een extra voordeel is dat het grootste deel van de warmte van de binnenlucht eenvoudig kan worden gerecupereerd via een warmtewisselaar.

Stap 5: hernieuwbare energie (optioneel)
Passief is een uitstekende basis voor een nul-energie woning. Doe daarbij  eerst wat je later moeilijk of niet kan verbeteren. Volg dus eerst stap één tot vier, en kies dan voor zonnepanelen, zonneboilers of andere investeringen. Pas dan wordt hernieuwbare energie economisch zeer interessant.

Stap 6: efficiënte apparaten (aan te raden)
Hoewel efficiënte apparaten geen deel uitmaken van het passiefhuisconcept, is dit toch sterk aan te raden voor wie zijn energieverbruik wil verminderen. Kies dus voor huishoudapparaten met A+ label: hotfill (vaat)wasmachine, droogkast met warmtepomp, energiezuinige verlichting...

Ontdek alvast enkele van onze passiefwoningen.

BRON: PIXXI – mei 2019

Het wooncomfort van een passiefhuis